четвъртък, 11 септември 2014 г.

Мъжка картичка - Spectrum Noir Pencils /Men's card - Spectrum Noir Pencils

Здравейте :)
Не знам дали знаете за серия моливи на Spectrum Noir Предлагат тематично групирани в 5 удобни метални кутии, всяка с по 24 броя. Общо цветовете са 120, което означава, че има наистина много добро разнообразие на цветове и нюанси. Петте гами/кутии са със следните имена:
 Mrine - комплекта съдържа нюанси на синьото,лилавото,кафявото и сивото;
Nature - съдържа нюанси на зеленото,кафявото и охрата;
Essentials - съдържа основните бяло и черно,няколко телесни цвята, зелени,сини,кафяви и  цикламени;
Primaries - съдържа нюанси на зеленото,жълтото,розовото,охрата,лилаво,червено, кафяво и синьо;
Floral - съдържа нюанси на лилавото,цикламеното,розовото,червеното,жълтото,охрата и кафявото.

Ако се питате дали ще ви свърши работа само една от кутиите с моливи, оговорът е "Зависи". По същността си, тези моливи са създадени, за да могат да се смесват с маркерите на Spectrum Noir, т.е. ако имате маркерите, може да дооцветявате с моливите или да работите само с моливите...изцяло ваш избор. Така че може и да ви стигне една кутия, но може и да се окаже, че ви трябват и останалите цветове. Повечето цветове са разпръснати така по кутиите, че да се наложи да се зарадвате с всичките 5 комплекта :) В което по принцип, няма нищо лошо :)
Още нещо ново създадено специално за моливите е т.нар. Blending Solution. 
Това е един "разтворител", така му казвам аз.
Предназначението му е да смесва различните светове, по този начин ще изчезнат линиите от графита. Нещо, което при рисуването с молив винаги леко ме е дразнило. С този разтвор, цветовете освен, че се смесват, но и тоналността им се вдига - изглеждат по-наситени.
Освен това, ако решите да експериментирате и да рисувате с моливите върху вече оцветено с маркери изображение, този разтвор, след като смекчи линиите, оставя след себе си равно изображение, което е богато на много цвят и нюанси.

Мога много да говоря и пиша за моливите, тъй като всичко свързано с рисуването ми е най-голямата страст (макар напоследък да не ми остава толкова време за това, колкото ми се иска).
Ако ви стана поне малко интересно и започвате да се замисляте да си набавите от чудесните моливи, може да разгледате техники и примери ето ТУК и ТУК

До сега съм ползвала моливите за няколко картинки, които ще ви показвам с времето, но тази картинка превърнах в картичка, защото най-много си я харесах. 

Майстори казват, че в живописта най-трудно се рисува водата. 
Според не грешат! За мен също е огромно предизвикателство. Особено да рисувам морето...особено бурното море :)
С моливите също не е лесна работа, но картинката е богата на штрихи, което ми помага за светлосенките. 
За съжаление, апаратът ми вече доста остаря и не можа да заснеме всички нюанси в морето и небето....но все пак поне са загатнати...:)


Използваните моливи са:
За морето:064,113,114, 055, 072, 075, 076, 062, 073
За небето:113,114, 055, 070, 073, 062
За сградите и фара: 114,115,118,102, 055, 059, 086, 011, 062, 064

След като оцветих всичко използвах блендиращия разтвор. 

Надявам се да съм ви "зарибила" с моливите ;) Наистина е голямо удоволствие да се рисува с тях :)

До скоро, Момичета :)


2 коментара:

  1. Един морски разказ си сътворила, Нели! Никога не съм оцветявала с моливи (изключвам детските ми спомени :)) , но ти така увлекателно разказваш, че на човек да му се прииска да си купи поне една кутия и да пробва. :) Поздрави и с нетърпение очаквам и другите оцветени картинки... :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна е станала картинката и картичката като цяло!

    ОтговорИзтриване